21 december 2021 • 42
- 42
Met dank aan Sjef Hutsch…
Hoe een schilderij van een bekende kunstenaar uit een dorpje in het mooie Heuvelland kan bijdragen aan de restyling van een interieur? Dat vertel ik je graag in mijn eerste blog. Laten we voor het gemak bij het begin beginnen… Een tijdje geleden leidde ik een koppel rond door onze woonwinkel. Deze mensen waren erg enthousiast over de collectie en vooral de designmerken konden ze waarderen, merkte ik. Dié bank zou perfect passen in hun woonkamer. En in die designfauteuil zag de man des huizes zichzelf al prinsheerlijk bij zijn open haard zitten. Die woonkamer ligt overigens in een oude, voormalige boerderij in het pittoreske Banholt. De boerderij is gerenoveerd en gemoderniseerd, maar het oude karakter van het pand werd aan buiten- en binnenkant gehandhaafd. Die mix van ‘oud en nieuw’ wilden de bewoners ook graag in de inrichting van hun woonkamer tot uiting laten komen. Antieke erfstukken moesten hun plekje in huis behouden, maar er was óók ruimte voor moderne meubels. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en de interieuradviseur in mij draaide al overuren. De afspraak voor een advies aan huis was dan ook snel gemaakt en nadat ik de sfeer in de woning met eigen ogen had ‘geproefd’, legde ik mijn ideeën enkele dagen later in onze woonwinkel aan het koppel voor aan de hand van een 3D-tekening en een moodboard. Het enthousiasme werd er tijdens dat gesprek, aan beide zijden van de tafel, absoluut niet minder om.
Toen ik in de woning was, viel mijn oog meteen op het schitterende schilderijtje van de in Banholt geboren en getogen kunstenaar Sjef Hutschemakers. Het beeldt een dorpsgezicht met boerderijen en een kerk uit. Wat dat betreft hangt het schilderij hier al perfect op zijn plek, maar het waren vooral de kleuren die mij inspireerden. De groengrijze tinten op het doek heb ik daarom terug laten komen in de verf op de muur, de bruinvarianten passen als bonusmateriaal mooi bij kast, accessoires en vloer. De oude balken in het plafond en de prachtige haard dragen bij aan het karakter van dit huis, dus daar ging niets aan veranderen. En ook de antieke kasten bleven staan. Erg fraai, maar het zijn de nieuwe, tijdloze fauteuils die de show stelen in deze ruimte. Zijn het geen blikvangers?
Dit is designklassieker Papageno van Leolux… in het kwadraat. Deze stoel werd in 1993 ontworpen en deed toen het nodige stof opwaaien in designland. Het ontwerp heeft in bijna 30 jaar tijd weinig tot niets aan stijlwaarde en populariteit ingeleverd. Wat een beauty! Ik plaatste de Papageno’s in deze ruimte, waar voorheen een grote eettafel stond, tegenover elkaar met bijzettafeltje Griffo, ook van Leolux, ertussen. Een stoel is gericht op de open haard, de andere op de tuin. In deze opstelling nodigen ze uit voor een goed gesprek bij een lekker glaasje wijn. En als de bewoners liever samen van haard of tuin willen genieten? Dan kunnen de neuzen, na een kleine gezamenlijke inspanning, óók dezelfde kant op. Het ronde, hoogpolige karpet Paulo van Brinker Carpets levert letterlijk en figuurlijk een bijdrage aan de warmte in dit interieur. Klassiek kan dus heel goed met modern gecombineerd worden, zeker als je gewaagde keuzes durft te maken.
In de naastgelegen zitkamer wedijveren fauteuil Sparkle van Pode en karpet Mizu van Leolux om de aandacht met de robuuste salontafel en de Bloq-banken van Design on Stock. De gele hexagonen in het vloerkleed kunnen het uitstekend vinden met het gele leer van de Sparkle. In de afwerking geven de in het midden van de bank geplaatste kussens en de 5 Hutsch-schilderijtjes op verschillende hoogtes net een andere twist aan deze sfeervolle zithoek. Voor de bewoners is hun boerderij ‘nieuwe stijl’ na de make-over een plek geworden waar ze zich helemaal thuis voelen. En dát is waar het ons bij Groter in Wonen uiteindelijk om gaat. Ik oogstte behoorlijk wat complimenten voor mijn adviezen en inzichten. Maar ík dank op mijn beurt Sjef Hutschemakers voor zijn kunstzinnige bijdrage aan mijn inspiratie…